fredag 23. desember 2011

God Jul! (og en oppsummering av året)

For ett år siden ventet vi enda på at fylkesmannen skulle gi sitt JA til planene om å sette opp to hus på Møkster. Ønsket var å øke folketallet. Hvorfor gjøre dette ved å bygge nye hus?

Fordi situasjonen på Møkster skiller seg endel fra lignende småsteder. Her er veldig sjelden noe til salgs eller til leie. Samtidig trenger øyen flere fastboende. De siste ti årene har noen få eneboliger blitt fraflyttet uten at de dermed kommer for salg. Grunnen er vel ganske enkelt den at Møkster også er attraktiv som feriested. Øyen trenger en god balanse her. Alle er tjent med butikk og gode båtruter. I løpet av de siste ti årene har det vært flere som ønsket å flytte til Møkster, men de fleste har måttet slå det fra seg. Øyen trengte boliger som folk uten tilknytning til øyen kunne leie for å teste ut livet på landet.

Vi i Møkster Bu mente at øyen har kvaliteter som setter den i posisjon til å "klare seg". For eksempel at den ligger i relativ nærhet til storby og flyplass. At den per i dag har høy andel barn/ungdom, barneskole og butikk. At øyen har mye uutforsket potensiale, f.eks innen turisme. At folk i stadig større grad kan arbeide via internett. At den er ubeskrivelig vakker og med et genuint miljø ser/ opplever man fort.

En annen fordel var at vi jobbet etter føre-var-prinsippet. Vi satte fokus på tilflytting mens øyen enda har de kvalitetene som mange leter etter og som mange småsteder i dag har mistet. Utfordringen var dermed å gjøre den tilgjengelig og kjent for så mange som mulig, for å nå ut til de relativt få som både drømte om et liv på landet og som var klar for å gjøre drømmen til VIRKELIGHET.

Fra første dag var ordfører Helge Andre Njåstad positiv. Etterhvert gikk et samlet kommunestyre inn for et samarbeid mellom Austevoll Kommune og Møkster Bu. Kommunen investerte i to boliger. Møkster Bu tok ansvaret med å markedsføre prosjektet og finne interesserte familier.

Etter finn.no-annonsen våren 2011 fikk vi kjemperespons fra både familier og media. Videre markedsføring levde sitt eget liv. Over 30 familier tok kontakt. Noen måtte si ifra seg planene grunnet jobb-situasjon og noen på grunn av mangel på barnehage på øyen. Andre vil være på venteliste. Seks familier inviterte vi ut, fem kom. Det hele kunne kanskje minne om en audition. Møkster Bu ville vise fram øyen og være sikker på at de interesserte var klar over at dette virkelig er en liten øy i havgapet- med sine fordeler og ulemper. Båtrutene representerer for eksempel sine utfordringer.

Et par familier måtte vi til slutt si nei til og dette var ikke lett. Vi hadde våre kriterier som gikk på antall barn i/under barneskolealder, muligheter for å få det til å fungere i forhold til jobb og en "passelig" balanse mellom eventyrlyst og realisme. Til slutt var det selvfølgelig vurderinger rundt dette om noen tenkte på å slå seg ned for mer enn ett "annerledesår". Men, sistnevnte er ikke ukomplisert. Det var viktig for oss at prosjektet var åpent for alle nysgjerrige og mange har kommet til Møkster med ett år i tankene og blitt værende... Selvfølgelig håper vi at noen velger å bli her mer enn ett år og selvfølgelig håper vi at noen kanskje velger å kjøpe tomt og bygge sitt eget. Samtidig vil det være naturlig med både til- og fraflytting, her som ellers. Derfor må vi i Møkster Bu jobbe videre med både markedsføring og relevante prosjekter.

I kveld skinner julelysene i og utenfor det 1. nye huset i Varesmettet. En famile feirer sin første jul på denne lille øyen. Her kan du lese mer om Livet på Møkster. For oss som har gått kveldsturer i vinterkveldene på Møkster, så var dette området preget av tomme, mørke hus. Noen til nedfalls, andre til feriebruk. Å se lys og liv i det nye huset gir glede og motivasjon til videre prosjekter for å sikre tilflytting og trivsel. Allerede om én måned er neste hus innflyttingsklart. Og etter en usedvanlig sur høst er det lov å håpe på en fin vår og etterhvert turer nedover mot stranden med badeklær, spann og spade.

Våre videre mål er blant annet etablering av et barnehagetilbud, enda bedre båtruter og tilrettelegging for de som ønsker å bygge helårsbolig. For de som leser dette og er nysgjerrige på prosjektet og øyen, så send en mail. Vi i Møkster Bu kan fortelle mer og hjelpe til med organisering dersom dere ønsker å komme på besøk: mokster.info@gmail.com

Her er stolte medlemmer fra Møkster Bu sammen med Liv Signe Navarsete som i sommer la 1. grunnstein i byggeprosjektet:
(foto: Sølvi Møgster)


God jul og Godt nyttår!

1 kommentar:

  1. GOD JUL og GODT NYTTÅR til alle der ute :)
    Her venter vi i spenning på Dagmar :))
    Klæm

    SvarSlett

Takk for kommentar!